Museossa tapahtuu

SLM 100 -juhlavuoden valmistelut jo pitkällä

Sähkömuseossa on valmisteltu syksystä 2022 alkaen vuoden 2023 SLM 100 -teemavuotta. Valmisteluja on johtanut erikseen nimetty kuusihenkinen juhlavuositoimikunta, jota on tukenut sekä Museomuurahaiset-talkoojoukkopienryhmiin jakautuneena että
näyttelykoordinaattorina helmikuusta asti toiminut Vilma Nerjanto. Toukokuusta alkaen työpanostaan juhlavuositoimintoihin on antanut myös kaupungin palkkaama yliopistoharjoittelija Iinestiina Lappalainen.

Juhlavuositoimikunnan kokoonpano:

  • Mikko Luoma, puheenjohtaja
  • Maija Rasila
  • Sakari Vornanen
  • Jukka Salmela
  • Erkki Lähteenmäki
  • Jouni Lehtiranta, sihteeri

Juhlavuoden suunnitelmiin kuuluvat
* SLM – 100 toiminnan vuotta -näyttely. Se avataan museon yläkerran perusnäyttelytilassa touko-kesäkuun taitteessa 2023.
* Vuoden 2023 -teemanäyttely Suomalaisen ydinvoiman ytimessä
* Yli 10 entisen Sähkölähteenmäen palveluksessa olleen työntekijän pitkät videohaastattelut
* Syksyllä 2023 toteutettavat kolme seminaaria
* Alakoululaisille suunnatut opetuspaketit

Juhlavuosi avataan touko-kesäkuun taitteessa museossa järjestettävällä lehdistötilaisuudella ja kutsuvierasavajaisilla. Samassa tilaisuudessa avataan myös museorakennuksen yläkertaan valmistuneet näyttelyt

Kaksi miestä asentamassa isossa lasivitriinissä näyttelymateriaaleja. Näyttelyvitriinin päällä teksti SLM - 100 toiminnan vuotta. Yhden miehen yrityksestä osaksi maailman suurinta sähkötekniikkakonsernia.
Reino Hyytiä ja Antero Tuominen museon talkoojoukko Museomuurahaisista asentamassa uuden SLM – 100 toiminnan vuotta -näyttelyn materiaaleja toukokuun lopulla 2023.

Perusnäyttelyn uudistamisprojekti alkanut tammikuussa 2022

Sähkömuseon sai keväällä 2021 avustuksen Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastolta museon perusnäyttelyn uudistamisen. 

Pienoismalli 2

Työn ensimmäisessä vaiheessa uudistetaan museon keskikerroksen pienoismallia. Aiemmin pienoismallissa on esitelty Paimionjoen varrella sijaitsevia vesivoimalaitoksia. Jatkossa esille tuodaan laaja-alaisesti myös muita sähköntuotantomuotoja sekä sähköverkoston rakennetta.

Keskikerroksessa on tarkoitus tuoda aiempaa laajemmin esille myös sähköalan ammatteja ja osaamisalueita.

Näyttelyn uudistamistyön on tarkoitus valmistua kesään 2022 mennessä

Juntola-pienoisnäyttely avautunut

Marraskuussa 2021 sata vuotta täydellä teholla toiminnassa ollutta Juntolan vesivoimalaitosta esitellään pienoisnäyttelyssä, joka on avautunut museon alakerran holviin elokuun lopussa.

Museo avataan kesäkauteen torstaina 3.6.

Sähkömuseo avaa ovet kesäkauteen torstaina 3.6. tutuillla kesäkauden aukioloajoilla. Kesäkuussa poikkeusajankohtia ovat 5. – 6.6. ja juhannus 25. – 28.6., jolloin museo on suljettuna.

Syksyn aukioloajat 2020

  • 10.8. – 19.12. ke – la klo 12 – 17.30
  • 20.12. alkaen museoon otetaan vastaan tilauksesta pieniä ryhmiä (max 9 henkilöä) covid-19 pandemiasta johtuvien rajoitusten takia.
  • Holvikahvila on toistaiseksi suljettu koronapandemiasta johtuvien rajoitusten takia.
  • Museossa voi aiemmasta poiketen maksaa pääsymaksut ja muut ostokset myös pankkikortilla.

Sähkömuseo on mukana Opi museossa -teemaviikolla

Sähkömuseo lähti syksyllä 2018 ensimmäistä kertaa valtakunnalliseen Opi museossa -teemaviikkoon ja tarjoutui paimiolaiskouluille yhdeksi tutustumiskohteeksi. Lue lisää teemaviikosta.

Vuoden 2018 teemanäyttely on Sähköalan taitajia

Paimion Sähkömuseon vuoden 2018 teemanäyttelyssä tuodaan esille sähköalan taitajia, ammattilaisia ja heidän työhönsä vaadittua koulutusta ennen ja nyt. Monet työnkuvat ovat muuttuneet teknologian ja tietotekniikan kehittymisen myötä ja osa ammateista on kadonnut kokonaan. Esiteltävät ammatit perustuvat paimiolaislähtöisten yritysten, Sähkölähteenmäki Oy:n ja Lounais-Suomen Sähkö Oy:n, palveluksessa olleiden työntekijöiden ammattinimikkeisiin. Edellä mainittujen yritysten henkilökunnan voimin erikoistuttiin mm saariston sähköistämiseen  ja kehitettiin sähköalan koulutustoimintaa.

Ja sähköalan koulutustoimintaa historian näkövinkkelistä voi tutustua myös katsomalla museon keskikerroksen ”elokuvateatterissa” vuonna 1983 valmistunut 12 minuuttia kestävä filmi Tavoitteena parempi ammattitaito, jossa esitellään erityisesti sähköalan koulutusta.
Valittavana on myös lukuisia muita sähköalaan liittyviä filmejä, kuten verkonrakennusta 1960- ja 1970-luvuilla tai syöksyaaltogeneraattorin toimintaa esittelevä filmi 1990-luvun alusta.

Vuoden 2016 teemanäyttely on Sähköä postikorteissa

Tulevan kesän teemanäyttelyssä tuodaan esiin sitä, miten sähköä ja siihen liittyviä ilmiöitä on tuotu esiin postikorteissa. Yksityishenkilön postikorttikokoelmaan perustuvassa näyttelyssä on esillä niin kotimaisia kuin ulkomailta saatuja/ostettuja postikortteja. Teemanäyttely avataan kesäkuun alussa 2016.

Kesän 2014 teemanäyttely oli Sähkö virtaa – vesivoima Varsinais-Suomessa

Ylimpään kerrokseen avattiin maanantaina 2.6. kesän 2014 teemanäyttely Sähkö virtaa – vesivoima Varsinais-Suomessa. Yhteistyössä Mynämäen kunnan kulttuuritoimen kanssa tuotettu kiertonäyttely sisältää kangastulosteille toteutetun tietopaketin varsinaissuomalaisten vesivoimalaitoksien historiasta ja merkityksestä, sekä vesivoimalaitoskohtaisia esittelyjä alueen laitoksista. Esiteltävinä ovat Vuolteen voimalaitos Loimaan Alastarolta (Loimijoki), Korvensuun voimalaitos Mynämäeltä (Laajoki), Kosken voimalaitos Salon Perniöstä (Kiskonjoki) sekä Paimionjoen varrella olevat Juvan voimalaitos Tarvasjoelta sekä Juntolan ja Askalan voimalaitokset Paimiosta.

Näyttelyä on ollut toteuttamassa työryhmä Karoliina Vitikainen, Kari Ahtiainen, Viktoria Kulmala, Laura Lankinen ja Jouni Lehtiranta. Näyttelyn toteuttamista on tukenut Museovirasto.

Juva_konehalli_1964_pienennetty
%d bloggaajaa tykkää tästä: