Siinä se pönöttää keskimmäisen kerroksen nurkassa. Strömbergi, iso ja tumma hahmo, kylmä ja kulmikas. Tulee vähän mieleen Muumilaakson Mörkö, mutta kyseessä ei ole kukaan kolkko museotyöntekijä tai se että museossa kummittelisi. Vaan kyseessä on tietokone.

Strömberg 1000 – toiselta nimeltään Selco 1000 – Sähkömuseon perusnäyttelyssä

Oy Strömberg Ab:n Strömberg-1000 tai toiselta nimeltään SELCO-1000 on jotain muuta kuin nykyajan laptopit. Se on yli kaksi metriä korkea, pinta-alaltaan melkein eurolavan kokoinen. Sen väri on tumman harmaa, paitsi ovi, joka on vaalean harmaa. Siinä on ohjaustaulu täynnä oransseja ja sinisiä alkuasettelunappeja ja valoja. Laite voi tuntua jopa uhkaavalta olemukseltaan. Eikä siinä vielä kaikki. Näitä kaappeja on ollut kaksi kappaletta silloin kun laite oli vielä töissä, mutta toinen oli vain harmaa virransyöttömöhkäle vailla värikkäitä nappularivistöjä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään tuomiopäivän tietokone, vaan laite, joka on ohjannut sähkönjakelua tuhansiin koteihin.  

Yhdeksän valmistettua laitetta

Katsotaanpa tarkemmin, minkälainen tämä Strömberg on laitteitaan. Selco 1000 on alun perin suunniteltu paperikoneiden ohjaukseen. Kaksi konetta päätyi sähkölaitoksille, Lounais-Suomen Sähkölle ja Savon Voimalle ja yksi kone Otaniemeen TKK:lle. Laitteita on valmistettu vain yhdeksän kappaletta.  Kaikki kotimaan käyttöön. Vaatimattomasta valmistusmäärästä huolimatta sanotaan, että malli olisi sarjavalmiste. 70-luvulla määrä riitti kuitenkin tämän termin käyttöön. Laitetta yritettiin myydä myös ulkomaille, mutta hanke ei ottanut tuulta alleen. Paimion Sähkömuseossa oleva kone on yksi harvoista ehjänä näytteille asti säilyneistä kappaleista. Sähkömuseon kokoelmiin kuuluu myös vielä harvinaisempi laitteen käyttöopas.

Strömberg 1000 -prosessitietokonejärjestelmän perustietoja

Itse käyttöopaskin poikkeaa kovasti moderneista käyttöohjeista. Jotta on osannut käyttää tätä teknologista järkälettä, piti osata konekieltä. En usko, että laitetta saisi edes käyntiin lukematta tarkkaan käyttöoppaat. Siinä missä nykykoneet käynnistyvät nappia painamalla ja kirjautumalla sisään, tälle piti syöttää monta rullaa reikänauhaa. Käyttöohje on kirjoitettu suoraan juuri tätä laitetta varten. Kannessa lukee isoilla kirjaimilla painettuna: ”Lounais-Suomen Sähkö-Osakeyhtiö”, sekä ”KÄYTTÖOHJE Kaukokäytön tietokonejärjestelmä.” Käyttöohje vastaa kooltaan lähinnä sarjakuva-albumia, joka olisi Aku-Ankan taskukirjan paksuinen.  Se sisältää yleisesityksen lisäksi myös kaavion järjestelmästä mihin se on kytketty, lukemattomia listoja eri koodien merkityksistä, ohjeita, sekä lukuisia erilaisia listoja ja sivuja, joiden syvempää tarkoitusta voin vain arvata.

Lounais-Suomen Sähköosakeyhtiön kaukokäyttöjärjestelmän käyttöohjeen aloitussivu

Artikkelin toinen osuus julkaistaan viikolla 15 / 2021

Teksti: Jukka Salonen

Advertisement