Aloitamme tällä artikkelilla uuden, Arkiston helmiä -artikkelisarjan, jolla avaamme Sähkömuseon arkistokokoelmaan kuuluvia erilaisia aineistoja. Sarjan ensimmäisen artikkelin valintaperusteena on yksinkertaisesti se, että tämä julkaisu on Sähkömuseon arkistoluettelon dokumentti numero 1.

Sähköviesti (2)

Kyseessä on siis Sähköviesti-lehden numero 3/1966. Sähköviesti-lehteä julkaisi Suomen Sähkölaitosyhdistys, joka oli vuonna 1939 perustetutun Suomen Sähkölaitosyhdistyksen asiakaslehti. Yhdistys oli jo vuodesta 1928 alkaen julkaissut yhdessä Sähköinsinööriliiton kanssa Voima ja Valo -lehteä.

Vuosi 1966 oli jo Sähköviesti-lehden 28. ilmestymisvuosi. Lehti oli aiemmin eli vuoteen 1945 asti ilmestynyt nimellä Kodin sähkö. Vuonna 1966 lehti ilmestyi neljä kertaa ja sen keskeisenä tarkoituksena oli välittää Tietoja sähkön käyttäjille. Painosmäärä 1960-luvun puolivälissä oli noin 385 000 kappaletta. Lehti olikin pitkään Suomen laajalevikkisin aikakauslehti.

Lehteä on sittemmin julkaistu Sähkölaitosyhdistyksen jäsenlaitosten toimesta myös nimillä Sähkösanomat ; Yrityssähköviesti ; Rakentajan sähköviesti. Ja alanimekkeet ovat vaihdelleet paikallisen sähköyhtiön mukaan. Sähkölaitosyhdistyksen nimi vaihdettiin vuonna 1996 Sähköenergialiitto ry Seneriksi.

Lehden päätoimittaja oli vuodesta 1947 alkaen ollut talousopettaja Aune Ensio (1911 – 1995). Suomen Sähkölaitosyhdistykseen kotitalousopettajaksi kouluttautunut Ensio tuli jo vuonna 1939. Ja hänet palkattiin juuri tekemään sähkönkäyttöön liittyvää valistus- ja propagandatyötä. 

Niin kuin lehden kannestakin voi päätellä niin tässä lehdessä (3/1966) oli isohko artikkeli pyykinkuivureista.

Sähköviesti (3)

Asiapitoisten artikkeleiden lisäksi lehdessä oli runsaasti mainoksia. Tässä yksi esimerkki tämän lehden mainossivusta.

Sähköviesti (1)

Lue lisää Sähkölaitosyhdistyksen historiasta Sähkö ja Tele -lehden numerossa 7/2006 julkaistusta artikkelista Sähkölaitoksista energialiiketoimintaan.

Advertisement