Sähkönkäyttö kotitalouksissa tuli mahdolliseksi 1800-luvun lopulla. Sähkö oli kehittymättömän tekniikan ja kalliin hinnan takia kuitenkin vain harvojen saatavana. Postikortitkin olivat vielä siihen aikaan ylempien luokkien harrastus, joten korteissa kuvattiin myös sähköaiheita.
Kaupunkipostikortteja

Postikortit yleistyivät Suomessa 1900-luvun alussa, ja niitä on myös säästynyt runsaasti. Tavallisia korttien kuva-aiheita olivat tunnetut ihmiset, rakennukset ja keksinnöt. Oli siis luonnollista että sähkökin esiintyi postikorttien kuva-aiheena. Sähkön yleistyessä sitä pidettiin aluksi ihmeellisenä ja vähän pelottavana, joten postikorttien avulla tarjottiin tietoa ja sähkön esitettiin kuuluvan jokapäiväiseen elämään.

LaVillette tiedekeskus (1)
Kokoelman ensimmäinen kortti – Pariisin La Villetten tiedekeskuksesta vuonna 1987 ostettu kortti

Sähköä postikorteissa -teemanäyttely perustuu salolaisen Maija Rasilan yksityiskokoelmaan. Rasila toimi työuransa aikana viestintätehtävissä eri sähköyhtiöissä 38 vuotta, ja hänellä oli erittäin keskeinen rooli myös Paimion Sähkömuseon perustamis- ja alkuvaiheissa vuosituhannen taitteen molemmin puolin. Rasilan postikorttikokoelmaan kuuluu 319 sähköaiheista korttia, joista 122 on matkailuaiheisia: nähtävyyksiä ja valaistuja kaupunkimaisemia. Sähkön monet käyttötarkoitukset ovat korteissa hyvin edustettuina. Muita keskeisiä teemoja niin kokoelmassa kuin näyttelyssäkin ovat joulukortit ja humoristiset piirroskortit.

Näyttelyn ovat toteuttaneet matkailu- ja museotyön harjoittelija Maria Solin, kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta sekä Reino Hyytiä museon taustalla toimivasta talkooryhmästä. Näyttely avautuu keskiviikkona 1.6.2016.

Advertisement